Sol og Vind prosjekterte et plusshus allerede i 2008. På den tiden trodde ingen at det var mulig å få til noe slikt i Norge, og det fantes få eller ingen bevis på at det motsatte var tilfellet. Etterhvert kom rapporten fra ZERO i 2009, og andre studier har fulgt etter og bekreftet at Plusshus er en realistisk gjennomførbar standard som er mulig å få til i Norge.
Det opprinnelige prosjektet bestod i å rehabilitere en enebolig fra 1922 til plusshus standard ved hjelp av vindturbin, solfanger, solceller og vedovn med vannkappe. Kombinert med etterisolering og oppgradering av varmekilder i boligen. som straks tilltak ble elektriske ovner erstattet med luft-luft varmepumpe, og en effektiv etasjeovn ble tatt i bruk. Taket ble etterisolert med 20cm isolasjonsull, og enkelte dører og vinduer ble skiftet ut. Overgang til LED punkter ble kun delvis gjennomført. Totalt sett ble boligens energiforbruk redusert med ca 60% og grunnlaget for å utvikle et plusshus var lagt.
Den største utfordringen ble fra start til slutt å få forståelse blant byrokratene. I en kommune som både manglet kunnskap og interesse for bærekraftig miljøbygg, og plusshus ble møtt med et stort "nei takk" ble dette en lang kamp som har gitt oss stor kunnskap om kommunale politiske prosesser og ulike agendaer som lokalpolitikere sitter med.
Utover byråkratiets hindringervar det svært vanskelig å finne vindturbiner som holdt ønsket standard. Det vi definerte som et realistisk behov var en turbin som kunne produsere mellom 4-11 kw. Flere av de produsentene som vi fikk tak i, ønsket ikke å levere til Norge, og vi endte opp med en Kinesisk 2kw vindturbin med 3 akser. Denne fikk aldri godkjenning for montering, og befinner seg fremdeles pakket ned i esker.
Solfanger leverandører hadde i en lengre periode slitt med den daværende teknologien, og utfordringer med å få systemene til å fungere hensiktsmessig. Det var lekkasjer, sprekker, ikke funksjonelle styrings enheter som medførte at varmt vann ikke sirkulerte effektivt i gulv, og der det skulle varmes. Denne teknologien var fremdeles ikke moden, og har den dag i dag et negativt rykte etter diverse introduksjonsvansker.
Prisene, og effektiviteten på solcelleanlegg var en utfordring, og uansett hvem vi spurte og rådførte oss med ble kompatibilitets spørsmål aldri skikkelig besvart.
Mens selve prosjektet ble kraftig forsinket, utviklet vi over denne tiden en web portal der vi begynte å samle sammen informasjon om ulike støtte ordninger, tilskudd, leverandører og teknologi. Siden er fortsatt under utvikling og har over tid blitt en verdifull kilde til kunnskap og informasjon:
www.sologvind.no
Etter 4 år ble prosjektet avlyst, og vi har brukt læringsprosessen effektivt under prosjektering av et nybygg som har et vugge til vugge perspektiv med negativt forbruk, egen energiproduksjon, og bærekraftig tilnærming fra alle områdene vi har klart å prioritere. Dette omfatter giftstoffer, energieffektivitet, bruk av emballasje, avfall, etc. Prosjektrapporten kan sendes på forespørsel, og er offentlig tilgjengelig på Husbanken sine sider.
Plusshusprosjektet på Skåtøy i Kragerø er planlagt fullført innen 2013. Boligen oppføres i Porebetong, og kombinerer sol, vind og ved som energikilder.
For mer info:
www.sologvind.no